2017. május 8., hétfő

Tárkonyos grízgaluskaleves sonkalében kolbásszal

Az az igazság, hogy mi Erdélyben annyira szeretjük a tárkonyt, hogy egy-kettőre beleaprítjuk bármilyen ételbe, de az is igaz, hogy ez a fanyar ízű fűszernövény nagyon illik a sonka főzése után maradt füstös ízű, sós léhez. A sonkalé pedig olyan főzés után maradó "termék", amit halálos vétek elöteni, elprédálni, mert kitűnő alaplének szolgál különféle levesekhez. Így többek közt a képen látható grízgaluskás, maradék párolt kolbásszal készülő tárkonyos leves kiváló alapja lehet. A leves egyébként maradékhasznosító étel, hiszen mindaz, ami szükséges hozzá, olyan alapanyag, ami a húsvéti ünnepek után maradhat egy háztartásban. Az ételt egyébként elkészítettem a Hargita Stúdió Székely Konyha Magazinjában is, itt megnézhetitek a felvételt.

Hozzávalók 

A leveshez: 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 szelet zeller, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál ecetes tárkony, 2-3 l sonkalé, 15-20 dkg párolt, házi füstölt kolbász. 
A grízgaluskához: 1 tojás, 5-6 evőkanál gríz. 
A habaráshoz: 1 dl tejföl. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megpucoljuk és kockára vágjuk; a tárkonyt finomra aprítjuk; a kolbászt felkarikázzuk. 
2. A sonkalevet felforraljuk, hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet és a zellert, majd puhára főzzük. 
3. Ez alatt elkészítjük a grízgaluskát: tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a sárgáját és annyi grízt, hogy galuska keménységű masszát nyerjünk. Egy lábosban enyhén sós vizet forralunk, és kanállal vagy villával galuskákat szaggatunk bele. Csendesen főzzük, közben kevés hideg vizet öntünk alá, hogy fékezzük a fövését, egész addig, amíg a grízszemek megduzzadnak és puhára fő a galuska. Ha kész, átszedjük a levesbe. 
4. Ha megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a tárkonyt és a karikára vágott kolbászt, és újra felforraljuk.
5. A végén tesszük bele a finomra vágott fokhagymát, illetve a tejfölt, amit kevés forró levessel elkavartunk. 
6. Tálaláskor tejfölt, ecetet és borsot teszünk az asztalra. 

Jó tudni! 

• A galuskát belefőzhetjük a levesbe is! 
• Mivel a sonkalé általában eléggé sós, nem teszünk sót a levesbe, csak abban az esetben, ha kóstolás után sótlannak bizonyulna.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Nagyszerű kis leves, Alíz. A tárkonyt, nekem csak szárított, bolti van ugyan, de nagyon megszerettem. A végén adod hozzá, láttam a videón. Ennek van jelentősége? A petrezselyemzöldet én is többnyire a legvégén dobom a levesbe, mielőtt elzárnám a lángot alatta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van jelentősége biza! :) A tárkony is olyan fűszernövény, ami illóolajokat tartalmaz, ha sokat fő a levesben, ez elpárolog, ezért célszerű csak a végén hozzáadni.

      Törlés
  2. Szuper, valóban, köszönöm :)

    VálaszTörlés