2017. április 9., vasárnap

Rozmaringos nyúlsült tört krumplival - Vendégposzt

Azt  már említettem a korábbi bejegyzésemben, hogy nemrégiben Dávid Botond székelyudvarhelyi fotóművész konyhájában jártam és igencsak jóhangulatú közös főzésen vettem részt. Pontosabban, én nagyon jól éreztem magam, azt nem tudom, ő így értékelte-e a közös "akciónkat". De abból ítélve, hogy meghívott, bármikor mehetünk hozzá egy újabb forgatásra, úgy gondolom, ő is jól érezte magát. Az alábbiakban annak a rozmaringos nyúlsültnek a receptjét írtam le, amit Botond készített - úgy vélem, virágvasárnapi ebédre felséges lehet bárhol, bárkinek.

Hozzávalók 

A rozmaringos nyúlsülthöz: 1 egész nyúl, só, bors, 1-2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dl száraz fehérbor, 1 kis fej fokhagyma, rozmaringágacskák vagy szárított rozmaring. 
A tört krumplihoz: 6 nagy burgonya, só, bors, 1 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, só, bors. 

Elkészítése 

1. A nyulat feldaraboljuk: levágjuk a combokat, a gerincét kettőbe vágjuk és a bordák alatti részt a gerinc mentén is kétfelé hasítjuk. A húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, majd az olívaolajon egy serpenyőben fehéredésig pirítjuk. Ezután átszedjük egy tepsibe, zsírt és bort teszünk alája, alufóliával lefedjük és előmelegített (200 fokos) sütőbe toljuk fél órára. 
2. Fél óra múlva kivesszük a tepsit, levesszük róla az alufóliát, a húsdarabokra vékony szalonnaszeleteket teszünk, közéje fokhagymacikkeket és rozmaringágacskákat szórunk és újabb fél órát sütjük kifödve. Ha szükséges, még kevés bort öntünk alá. 
3. Ezután átforgatjuk a húsdarabokat, a másik oldalára is szalonnaszeleteket rakunk és további fél órát pirítjuk. 
4. Ezalatt a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és krumplitörővel összetörjük. Ugyanakkor egy serpenyőben kevés zsiradékon hagymát dinsztelünk, a tört burgonyát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés tejet öntünk alája és átforgatjuk.
5. A nyúlsültet a tört burgonyával tálaljuk, savanyú uborkát adunk mellé. 

Jó tudni! 

• A fokhagymacikkeket nem kell meghámozni, héjastól kell a sülthöz adni, hogy miután megsült, mindenki tetszés szerint vehessen a tányérjába és ízlése szerint tehessen a sült húsra a puha fokhagymakrémből!

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon jól sikerült étel!!! Nekünk nagyon ízlett az ételsor :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy jól sikerült! :) Finom is volt nagyon. :)

      Törlés