2017. április 30., vasárnap

Karalábéleves bulgurral

Egyik kedvenc levesem a karalábéleves, amit többféle változatban készítek, többek közt húsgombóccal is. A húsgombócos verzió igazi vasárnapi fogás, de a húsmentes változat sem megvetendő. Ez utóbbit azért szeretem nagyon, mert ebben igazán jól tud érvényesülni a karalábé jellegzetes íze, amit még hangsúlyozhatunk is, egy kis pirítással. A fenti leves épp ilyen, és a minap ez volt az ebédünk - a menyecském szerette, a fiam nem, mert ő nem szereti a főtt karalábét.

Hozzávalók 

1 nagy vagy 2 kis karalábé, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál bulgur, 1 dl tejföl, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megpucoljuk, a karalábét egyforma kockára vágjuk, de azokat a részeit, amelyekből nem lehet szép kockákat vágni, külön rakjuk. A hagymát is kockára vágjuk, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. 
2. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a karalábé leeső részeit és enyhén megpirítjuk. Ekkor feltöltjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
3. Egy másik edényben a kockára vágott karalábét a vajon megfuttatjuk, feltöltjük vízzel, sózzuk, és ha felfőtt, beletesszük a bulgurt is. Az egészet puhára főzzük. 
4. Ha a karalábé leeső részei megpuhultak, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint borsozzuk és botmixerrel pépesítjük. Közben kevés levessel hígítjuk, majd a keverékkel besűrítjük a levest. 
5. Petrezselyemzölddel gazdagon megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése