2017. április 14., péntek

Diós krémes - Vendégposzt


Nemrégiben Ülkén jártunk a Hargita Stúdió stábjával Demény Tündénél, hogy húsvétra valami finom sütemény-recepteket szerezzünk tőle. Ülke egy mindössze háromszáz lelket számláló kis falucska valahol Székelyudvarhely és Oroszhegy között félúton, Tünde pedig a Szabadtűzi Lovagrend tagja. Gyorsan azt is hozzáteszem, nem véletlenül, hiszen csapatával sorozatosan nyerte a főzőversenyeket. Így az sem véletlen, hogy épp tőle érdeklődtünk húsvéti sütemények felől.

Hozzávalók 

A mézes-diós lapokhoz: 50 dkg liszt, 10 dkg darált dió, 25 dkg cukor, 4 tojás, 1 kiskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál olvasztott méz, pici só. 
A diós krémhez: 90 dkg vastag tejföl, 25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 1 kiskanál vaníliakivonat vagy 1-2 tasak vaníliás cukor. 
A csokoládébevonathoz: 15 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, illetve cukorgyöngy. 

Elkészítése 

1. A cukrot, a tojást és az olvasztott mézet egy tálba tesszük, összekavarjuk, és addig melegítjük, amíg a cukor megolvad. 
2. A lisztet egy keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a sót és a szódabikarbónát, majd szárazon összekavarjuk. 
3. A száraz hozzávalókhoz adjuk a darált diót és a tojásos-mézes keveréket, majd ruganyos tésztát gyúrunk belőle. 
4. A mézes tésztát négy egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett deszkán négy egyforma lapot nyújtunk belőle. 
5. Tepsi hátán, sütőpapírra terítve, előmelegített sütőben megsütjük a lapokat, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
6. A tejfölt egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a darált diót, a porcukrot és a vaníliakivonatot, majd alaposan összekavarjuk, és az így nyert krémet három egyenlő részre osztjuk. 
7. A lapokat megtöltjük a krémmel és egy vágódeszkával néhány órára lenyomtatjuk. 
8. A csokoládét gőz fölött összeolvasztjuk az olajjal, és a megtöltött sütemény tetején egyenletesen eloszlatjuk, végül megszórjuk cukorgyönggyel. 
9. Az így elkészített süteményt 24 órát pihentetjük, majd éles késsel szeleteljük. 

Jó tudni! 

• A begyúrt mézes lapot célszerű egy tálban gőz fölött tartani, hogy ne hűljön ki a tészta, amíg a lapokat formázzuk és sütjük. 
• Ha a megsült lapok sütés közben esetleg lefolynak a tepsi oldalán, rögtön sütés után a lelógó részeket vágjuk le!

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Nekem is van egy nagyon hasonló receptem Anyukámtól, egyik kedvenc sütim, finom. Másnapra teljesen megpuhul, olvad a szájban :) Áldott Húsvétot, kellemes ünnepeket, Alíz!

    VálaszTörlés