2017. március 5., vasárnap

Toszkán garnélás-kagylós tagliatelle - vendégposzt

Nemrégiben beblogoltam egy nagyszerű ételt a lányomtól, most pedig következzék egy igazi ínyencség a fiamtól. Tudniillik nálunk a családban mindenki főz, magyarán nem csak én szoktam ételt készíteni, de mindkét gyermekem időnként birtokába veszi a konyhát, különféle ínyencségekkel lepjenek meg. Ebben az az érdekesség, hogy míg a lányom főleg mellettem és tőlem tanulta meg a különféle ételkészítési fortélyokat, addig a fiam többnyire autodidakta módon, illetve szakácsbarátaitól leste el a konyhai fogásokat. Persze tanult tőlem is, mert főleg egyetemista korában gyakran hívott telefonon, a "hogy kell ezt vagy amazt elkészíteni" kérdéssel, de ő tud olyasmiket is, amikkel mindig meglep. Nos, például tengeri herkentyűt, garnélarákot és kagylót csak ő szokott készíteni nálunk, méghozzá nagyon ízletesen. Épp ezért, ha a család herkentyűt, vagy tengeri mütymürüttököt enne, akkor őt kérjük meg, hogy elkészítse.

Hozzávalók

50 dkg tagliatelle-tészta, 25 dkg garnélarákfarok (tisztított vagy páncélos), 25 dkg kagylóhús, 2 dl száraz fehérbor, kb. 1 dl extraszűz olívaolaj, 5-6 cikk fokhagyma, 6-7 csík szardella, 1 evőkanál őrölt rozmaring, 2 kötés petrezselyemzöld, 3 evőkanál kapribogyó vagy 15-20 szem szardellával töltött zöld olajbogyó, frissen őrölt fehér vagy tarkabors, reszelt parmezán (Parmigiano Regiano vagy Grana Padano), fél citrom leve, só. 

Elkészítése 

1. Két liter vizet egy evőkanál sóval főni teszünk; a fagyasztott rákot és a kagylót annyi vízben, amennyi épp ellepi, a kályhára tesszük melegedni, de nem főzzük, csak addig tartjuk a forró vízben, amíg kienged. Ha kiolvadt a garnéla és a kagyló, leszűrjük, és felhasználásig félretesszük. A fokhagymát vékony karikákra vágjuk; ha szardellával töltött olajbogyóval készítjük, akkor azt is karikára vágjuk. Az egyik kötés petrezselyemzöldet apróra, a másikat darabosabbra vágjuk. 
2. Az olajat egy vastag talpú, mély serpenyőben felhevítjük, beledobjuk a fokhagymakarikákat, és megdinszteljük, figyelve arra, hogy ne égjen meg. 
3. Ezután belerakjuk a szardellacsíkokat, és fakanállal szétnyomkodjuk. Rögtön utána hozzáadjuk az olajbogyót, majd megszórjuk rozmaringgal. 
4. Hozzáadjuk a rákot és a kagylót, átmelegítjük a mártáson, majd feltöltjük a borral. 
5. Nagy lángon addig főzzük, amíg a borból kifő az alkohol és a rákok megpirosodnak – legtöbb 10-15 percig. 
6. Közben a tagliatelle-gubacsokat al dente-re főzzük 6-8 perc alatt, ha a csomagoláson nincs más főzési időtartam feltüntetve. 
7. Amikor a tészta megfőtt, a fövőlevéből kb. egy decit rátöltünk a mártásra, majd leszűrjük a tésztát. Újra felforraljuk a mártást annyira, hogy fortyogjon, beleöntjük a fél citrom levét, és rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. 
8. Ezután a serpenyőbe rakjuk a leszűrt tésztát, és továbbra is nagy lángon kevergetjük, amíg a tészta felszívja a mártás levét és összevegyül a garnélával meg a kagylóval. Közben rászórjuk a maradék darabosabb petrezselyemzöldet is. 
9. Tálaláskor az asztal közepére tesszük a serpenyőt és mindenki tesz magának, amennyit akar. Az asztalra reszelt parmezánt, citromlevet, borsot és extraszűz olívaolajat teszünk, hogy mindenki kedvére ízesíthesse. 

Jó tudni! 

• Ez egy költséges étel, de a hozzávalókat nem ajánlatos helyettesíteni mással, illetve az elkészítési módozaton sem tanácsos változtatni, mert nem lesz ízletes az étel. 
• Al dente-re főzni azt jelenti, hogy annyira főzzük meg a tésztát, hogy a belseje még roppanós legyen.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus! Le a kalappal a fiad előtt, szerintem egy olasz sem főzné másképp! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivelhogy asszem pont egy olasz szakácstól tanulta, de semmiképp az anyjától! :))))) Én, ha ilyet akarok enni, akkor szépen megdumálom, hogy készítse el. Ne tudd meg, milyen lett, amikor egyszer próbálkoztam vele! :))))

      Törlés