2017. február 14., kedd

Fahéjas csiga

Az úgy történt, hogy vettem egy új kályhát, aminek van négy gázégője és egy elektromos sütője. Természetesen, a sütőt ki kellett próbálni, és erre mi más is lenne alkalmasabb, mint valamilyen kelt tészta. Ezért előbb sütöttem egy adag darázsfészket - azt fel is csomagoltam a lányomnak, aki épp Kolozsváron volt államvizsgázni. Piszokul jó lett, olyannyira, hogy kedves lovagtársam, Attila amint meglátta, rögtön rendelt egy adagot az Amerikából hazalátogatott lánya búcsúvacsorájára. Igen ám, de a fiam is meglátta, milyen darázsfészket sütöttem, és egyből megrendelt ő is egy adagot, de ő már fahéjast kért. Időközben az új sütővel is összebarátkoztunk, a sütemény receptjén is változtattam egy kevest, így egy újabb süti lett belőle.

Hozzávalók 

A tésztához: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 50 dkg liszt, csipetnyi só, 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja. 
A töltelékhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor; illetve őrölt fahéj. 
A locsoláshoz: 2 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor.
A szóráshoz: vaníliás porcukor.

Elkészítése 

1. Az élesztőt egy kanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. 
2. A lisztet beleszitáljuk egy mély tálba, hozzáadjuk a sót, és belereszeljük egy citrom héját – szárazon összekeverjük az egészet. 
3. A lisztes keverékhez adjuk a tojássárgájákat és a felfuttatott élesztőt, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen egy konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. 
4. Ez alatt a vajat a porcukorral habosra kavarjuk. 
5. Ha megkelt a tészta deszkára borítjuk, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a habosra kavart vajjal, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és szorosan felgöngyöljük. 
6. Az így nyert rudat kb. 2-3 cm vastag korongokra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól 2-3 cm távolságra, hogy legyen hely a növekedésnek. Konyharuhával letakarva kb. 1 órát kelesztjük. 
7. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Miután megkelt a csiga a tepsit a forró sütőbe toljuk, és a hőfokot visszavesszük 180 fokra – így sütjük 20 percet, majd légkeveréssel még 5 percet. 
8. Ezalatt a tejet a vaníliás cukorral együtt felforrósítjuk, majd a megsült csigákra locsoljuk. 
9. A süteményt visszatoljuk a forró sütőbe annyi időre, amíg a tejet felszívja.
10. Ha kész a sütemény, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

Jó tudni! 

• Miután leöntöttük a vaníliás tejjel, vegyük le teljesen a hőfokot, és úgy toljuk vissza a meleg sütőbe a süteményt – néhány perc alatt így is felszívja a tejet.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése