2016. október 2., vasárnap

Húsgombóccsorba

Igazi vasárnapi levest hoztam, amiből érdemes annyit készíteni, hogy jusson hétfőre is. Amúgy a húsgombóccsorba az egyik klasszikusa a román konyhának, ma már Székelyföldön sincs olyan vendéglő, ahol ne lenne étlapon ez az ízletes leves. A csorba szót egyébként amolyan gyűjtőfogalomként kezeljük, többnyire azon levesek megnevezésére, amelyek savanykás ízűek, sok és sokféle zöldséget, na meg húst is tartalmaznak. Sokan úgy tudják, hogy a csorba román étel, de a gasztronómusok szerint a török hódoltság idején terjedt el a Balkánon, a corba, corbasi, corbalar szavak ugyanis törökül levest jelentenek. Tény viszont, hogy Erdélybe román vidékekről került be a magyarok, szászok, székelyek konyhájába, viszont igencsak megkedveltük. Míg az 1950-es években a Székelyföldön ritka ételféleség volt a csorba, addig ma lakodalmak, családi ünnepségek kedvenc levese.

Hozzávalók 

A csorbához: 3 paradicsom, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 kis zeller (kb. barack nagyságú), 2 paprika, 1 nagy fej hagyma, 3-4 l marhacsontból főtt alaplé, 0,5 l korpacibere (bors), 1 csokor lestyán, 1 kis csokor petrezselyemzöld. 
A húsgombóchoz: 50 dkg darált borjúhús, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, só, bors, pirospaprika, 1 evőkanálnyi finomra aprított petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa. 

Elkészítése 

1. Előbb elkészítjük a gombócot: a darált borjúhúshoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a finomra aprított petrezselyemzöldet, a tojást, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük és összegyúrjuk. Ha híg a gombócmassza, teszünk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, majd diónyi gombócokat formázunk. 
2. Megpucoljuk a zöldségeket, mindent kockára vágunk és a húsalaplében félpuhára főzzük. Közben megkóstoljuk, és ízlés szerint még sózzuk, ha szükséges. 
3. Ha zöldségek félpuhára főttek, beletesszük a gombócokat, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús is megfő. 
4. Végül a korpaciberét néhány szál lestyánnal felforraljuk, és ízlés szerint savanyítjuk a levest. 
5. Tálalás előtt gazdagon megszórjuk finomra vágott lestyánlevéllel és petrezselyemzölddel. 
6. Tálaláskor tejfölt és csípős paprikát adunk a leves mellé. 

Jó tudni! 

• A húsgombóccsorbának többféle változata van. Ízlés szerint adható hozzá kockára vágott tök, zöldbab, zöldborsó, finomra vágott káposzta, de tehetünk bele rizst, sőt a gombócot is készíthetjük rizzsel. 
• Ha nincs marhacsontból főtt alaplé, akkor a leves fövő levébe tehetünk marhahúsleves-kockát vagy ételízesítőt. 
• Az igazi húsgombóccsorbába mindig darált borjúhúsból készült gombócot teszünk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy ti a zöldségeket húsalaplében főzitek elő, az én családomban az ilyen levest úgy kezdik, hogy minimális zsiradékon megdinsztelik a zöldséget, ha a sárgarépa kiadta a szép színét felöntik vagy húsalaplével, vagy vízzel, felforralják, beleteszik a fűszereket és a húsgombócokat, majd együtt puhára főzik, majd megy bele valamilyen levesbetét és a legvégén tejfölözik vagy tejszínezik, csodás finom így is :-)

    VálaszTörlés
  2. A Ti változatotokat bizonyára nem lestyánnal fűszerezitek és nem tesztek bele korpaciberét, hanem úgymond édeskésre hagyjátok a levét, illetve annyira lehet savanykás, amennyit a tejföl savanyít rajta. Ez tényleg egy nagyon finom húsgombócleves lehet, hasonlót szoktam én is készíteni, de inkább olyanokat , hogy karalábéleves húsgombóccal, vagy tök/cukkinileves húsgombóccal. Ez a fenti leves viszont eredeti román recept alapján készült csorba - az Erdélyi Ízőrzők csoportban is említettem régebb, hogy a csorba Erdélybe a románság által gyűrűzött be. Konkrétan ezt a receptet Lucretia nénitől tanultam, egy nagyon kedves román ismerősöm édesanyjától - mellesleg a többi csorba receptet is. :)

    VálaszTörlés