2016. április 23., szombat

Töltike tormalevélben

Ilyenkor tavasszal, amikor megújul a természet és egymás után sarjadnak a különféle ízletes levelek, érdemes megtölteni őket. Töltikét, azaz tőtikét sokféle levélben lehet tölteni, utóbb tormalevélbe göngyöltem gyakorlatilag majdnem ugyanazt a tölteléket, amit a téli töltött káposztába is szoktam tenni. Igazából csak a fűszerezésében tér el picit a karácsonyi töltött káposztától, ami ugye érthető is, hiszen ilyenkor illik a fűszerezést is a tavaszhoz igazítani. De alább részletezem is, hogyan.
Hozzávalók

A tormalevélgöngyöleghez: 20-25 db tormalevél, só, 1-1 csokor friss kapor és borsikafű (csombor), illetve 1 evőkanálnyi paradicsompüré és 15 dkg húsos szalonna.
A töltelékhez: 30 dkg darált hús, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 15 dkg rizs, só, bors, pirospaprika, 1-1 csokor friss kapor és borsikafű (csombor), 1 kiskanál paradicsompüré.

Elkészítése

1. A tormalevelek vastag erezetét éles késsel kivágjuk, és egy tálba halmozzuk. Eközben a kaprot és a borsikafüvet felforraljuk egyliternyi sós vízben, majd a tormalevelekre öntjük. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük róla a forrázólevet, de nem öntjük el. A nagyon hosszú tormaleveleket keresztben kettévágjuk.
2. Elkészítjük a tölteléket: a szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, megdinszteljük rajta a szintén apró kockára vágott hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával. A dinsztelt szalonnás hagymát a rizzsel együtt hozzáadjuk a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk, finomra vágott friss kaporral és borsikafűvel, illetve kevés paradicsompürével ízesítjük, majd összekavarjuk.
3. A kihűlt tormaleveleket a tenyerünkben kiterítjük, a töltelékből evőkanálnyit a közepébe halmozunk, majd nem túl szorosan felcsavarjuk és a két végét betűrögetjük, hogy fövés közben ne folyjon ki a töltelék.
4. Egy fazék alját kibéleljük szalonnával és a maradék levelekkel, az edény fala mentén körberakjuk a töltikéket, feltöltjük a forrázólével, hogy épp lepje el, egy evőkanál paradicsompürét adunk hozzá, olajat töltünk a tetejére, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a töltelék megfő.
5. Tejföllel tálaljuk.

Jó tudni!

• Tormalevél helyett tölthetjük karalábé-, mángold- vagy szőlőlevélbe, illetve martilapuba is. • Rizs helyett használhatunk gyöngykását, de köleskását és hajdinát is.

Jó étvágyat! 

2 megjegyzés:

  1. Ne tudd meg mennyi torma volt a kertünkben /ugyanis a férjem nagyszülei gazdálkodtak itt régen, mi ezt megszüntettük és befüvesítettük, fákat, bokrokat ültettünk, de a torma sokáig kihajtott, hatalmas leveleivel/ a sok fűnyírástól aztán végül elenyészett, így most már nincs tormalevelünk, még bátortalanul a csalánlevéllel szemezek levesnek vagy főzeléknek, mert az van a kerítések mentén :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nagyon finom a töltike tormalevélben, kár, hogy teljesen kiírtottátok. :) A csalán is finom, amikor még frissek a hajtások, levesnek és főzeléknek szoktam készíteni hasonlóan mint a salátát, de le is írtam itt a blogon valahol.

      Törlés