2016. április 17., vasárnap

Medvehagymás-vajas pogácsa

Mifelénk most kezd szezonja lenni a medvehagymának, az erdőben is megterem nálunk, ahol ugyan idén még nem láttam, de a piaconok már lehet vásárolni. Így hát vettem a minap két csokorral, amiből az egyik ebben a hajtogatott pogácsában landolt - igen jóízű lett, a fiamék is tanúsíthatják.

Hozzávalók 

50 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, 15 dkg vaj, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 tojás, 1 csokor medvehagyma (kb. 10-15 levél); illetve 1 tojás, a lekenéshez. 

Elkészítése 

1. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen megkelesztjük. 
2. A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a sót, szárazon összekavarjuk, majd hozzáadunk egy evőkanálnyi vajat és elmorzsoljuk. Ehhez a keverékhez adjuk a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, majd ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. 
3. Ez alatt a medvehagymát felaprítjuk és a maradék vajat megolvasztjuk. 
4. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a felaprított medvehagymával, majd felgöngyöljük, mint a bejglit. A tésztarúd mindkét végét felhajtjuk, majd letakarva fél órát kelesztjük. 
5. Ha megkelt, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval félhold alakban kivágjuk úgy, hogy minél kevesebb vesztegetődjön el belőle. 
6. A kész pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük felvert tojással, majd előmelegített (180-200 fokos) sütőben megsütjük. 

Jó tudni! 

• Ha a tészta nem akarna összeállni, kevés langyos tejet még adjunk hozzá!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése